Onnea 150 –vuotiaalle Kosken Tl kunnalle!

Kosken Tl kunta kunnallishallinnollisena viranomaisena täyttää torstaina 24.1.2019 150 vuotta. Sen kunniaksi ko. päivänä Kosken Tl kunnan toimipisteissä on juhlaliputus ja juhlaliputukseen kannustamme liittymään muiden Kosken Tl kuntalaisten.

Kunta kuntalaisineen on paljon enemmän kuin vain hallinnollinen yksikkö. Mutta kunnallishallinnossa 150 vuotta itsehallintoa alkaen vuodesta 1869 päätyen nykyhetkeen, jossa kunta on velaton ja palvelurakenne hyvässä kunnossa, on juhlan arvoinen asia.  Tästä voi olla kiitollinen menneiden vuosikymmenten kuntalaisille – elinvoiman ja hyvinvoinnin rakentajille. Ja kunnalla on ollut onni sijaintinsa puolesta saada hyvät naapurit ja luonnikkaita yhteistyökumppaneita.

Osana Suomea ja yhä vahvistuvia globaaleja tuulenvireitä Koskenkin tilanne on muuttunut vuosien aikana, ja muutokset edelleen tulevat jatkumaan vuosikymmenten virratessa eteenpäin kuin Paimionjoki sadekesänä. Megatrendit muuttuvat, väestökehitys on aaltoliikettä, vuosikymmenten ja -satojen aikana välillä on enemmän nuoria ja välillä on enemmän ikääntyneitä. Elinkeinot ja ammatit muuttuvat ja vaihtuvat, jopa arvopohja välillä vähän kallistelee.

Tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta, mutta ennakointi muutoksiin on välttämätöntä. Kun toimitaan kunnallisen itsehallinnon ja todellisen paikallisen demokratian mallikuntana, Koski Tl on hyvässä asemassa reagoimassa muutoksiin kuntalaisten ja Suomen parhaaksi. Ja nähdään että keskittäminen ei ole automaattinen lääke kaikkeen. Kunta itsehallinnollisena osana elinvoimaista ja asuttua Suomen tasavaltaa tai paikallisesti kuntalaisten hyvinvoinnin edesauttajana on todettava: Läheltä näkee lähelle. Yksilön ja yhteisön hyvinvoinnin kannalta on merkityksellistä tiedostaa, että omiin asioihin voi oikeasti vaikuttaa.

Vuoden mittaan juhlavuosi näkyy mm. erilaisissa yhdistysten ja seurojen tapahtumissa kunnassa. Kannattaa seurata kunnan tapahtumakalenteria kotisivuiltamme. Torstaina 24.1. juhlimme työn merkeissä. Sillä ilo ja riemu kuuluvat jo luontaisesti arkeen Koskella Tl. Isot juhlat järjestetään sitten, kun juhlitaan 200 –vuotiasta itsenäistä Kosken Tl kuntaa.

 

Jukka Matilainen, kunnanjohtaja

 

Jukka Matilainen