Yrjö Liipolan päiväkirja vuodelta 1904 – ensimmäinen vuosi Unkarissa
1900-luvun alkuvuosina nuori Yrjö Liipola oli veljiensä tavoin aktiivinen koskelainen nuorimies. Hän oli mukana monessa toiminnassa paikkakunnalla myös vastustamassa venäläistämistoimia. Tämän seurauksena Marttilan nimismiehelle oli annettu määräys pidättää nuori Yrjö Liipola.
Muistelmakirjassaan ”Vaellusvuosiltani” Liipola kuvailee helmikuista päivää vuonna 1904 seuraavasti:
Eräänä pyryisenä helmikuun päivänä kutsuttiin minut ateljeeristani puhelimeen. Sanottiin nimismiehen tahtovan puhua kanssani. Ihmettelin tätä vähän, sillä ukko Sjömanilla ei ollut tapana minun kanssani puhelimessa keskustella. Hän puhui tutunomaisella paikkakunnan murteella.
Kuuleks Yrjö, lähre sää pois ny niin pian ko vaan pääset.
Ihmettelin mitä hänellä mahtoi olla mielessä ja kysyin minne minun sitten niin pian tarvitsisi mennä?
Niin kaus ko vaan pääset, mut koht juur. En san sul telefoonis yhtään mittään, mut sen voin sannoo että huomen mää tulen teil ja silloin sää es saa olla koton.
Kotona sitten keskusteltiin siitä, mitä nimismiehen merkilliset sanat mahtoivat tarkoittaa, ja tultiin siihen johtopäätökseen, että kaiketi hänellä on vangitsemismääräys ja hän aikoo huomenna tulla ottamaan minut kiinni lähettääkseen sitten Helsinkiin.
Yrjö Liipolan paetessa Suomesta vuonna 1904, hän lähti ystävänsä Károlyn luokse Budapestiin, Unkariin. Hän oli tutustunut opintomatkallaan Italiassa unkarilaiseen nuoreen taiteilijaan.
Ensimmäisestä Unkarissa vietetystä vuodesta on säilynyt Yrjö Liipolan päiväkirja, joka alkaa 13. päivä helmikuuta ja päättyy 31.12.1904. Päiväkirja tuo aidosti esiin Yrjö Liipolan arkielämän alkutaivalta uudessa kotimaassaan Unkarissa. Liipola asui Unkarissa 30 vuotta ja palasi vakituisesti asumaan takaisin Suomeen vuonna 1934.
Käsinkirjoitettu päiväkirja on digitoitu, ja koko päiväkirja on kirjoitettu uudelleen kuitenkaan yhtään muuttamatta tekstiä. Tekstin nimet, paikat ja tapahtumat on oikoluettu monesti. Tekstin uudelleen kirjoittamisen ovat aloittaneet museolla vuoden 2019 kesätyöntekijät ja viimeistelty vuonna 2020, joka oli Yrjö Liipolan Taidemuseon 50-vutta juhlavuosi.
Lue päiväkirja tästä (pdf): Yrjö Liipolan päiväkirja