Nuohooja nuohoomassa sisätiloissa

Janne Karonen aloitti nuohoustoiminnan omissa nimissään vuosi sitten. Sitä ennen hän haki neljä vuotta alan työkokemusta oppisopimuksella. Työnantaja oli Nuohous Leinonen Loimaalla, mutta opiskeluun kuului myös etäpäiviä Helsingissä.

Peruskoskelainen Janne keksi nuohoushommat vähän kuin sattumalta.

– Olin tehnyt jonkin verran hitsarin töitä, mutta mietin koko ajan sopivampaa hommaa. Yhtenä päivänä näin nuohoojan katolla. Se ratkaisi asiani.

Jannen mukaan nuohoojan töissä on niin hyviä kuin huonojakin puolia. Hyvää on ennen kaikkea työn vaihtelevuus, sillä kahta samanlaista päivää ei kohdalle osu. Työssä tapaa myös paljon erilaisia ihmisiä.

– Hiukan ongelmallisempaa on sitten kun puhelin soi ja käytännön töidenkin pitäisi edetä. Myös suuret lämpötilaerot ovat ihan todellinen haaste, sillä ulkokaton -25 astetta muuttuu hetkessä sisätilojen +25:een. Siinä saat miettiä vaatetusta huolella.

Entinen piirinuohous on nykyään muisto vain ja nyt nuohoojan saa tilata mistä haluaa. Vanhassa järjestelmässä nuohooja vain ilmestyi paikalle oman kirjanpitosysteeminsä mukaan, eikä asiakkaan tarvinnut paljonkaan asiaa miettiä tai vaivautua.

– Edelleen ohje on, että vakituiset asunnot nuohotaan kerran vuodessa ja vapaa-ajanasunnot joka kolmas vuosi. Arjessa asiaa ei välttämättä heti huomaa, mutta tulipalon sattuessa vakuutusyhtiöt ovat kyllä nuohousväleistä kiinnostuneita.

Janne mukaan kevät on sopiva aika nuohoukselle. Talvi on aina vähän hiljaisempaa, sillä pesiä poltetaan paljon. Vaikka mitään oikeaa aikaa nuohoukselle ei olekaan, aikaväli toukokuusta vuoden loppuun on nuohoojalle aina kiireisintä. Se ei Janne harmita, sillä talven jäisillä ja lumisilla katoilla touhuaminen ei aina ole kovin turvallistakaan.

Nuohoojalla ei oikein voi olla korkean paikan kammoa, eikä kiirettäkään kannata pitää. Mutta palvelun tilaajallakin on velvollisuuksia.

– Seinätikkaat ja lapetikkaat on hyvä pitää kunnossa, sillä jos ne pettävät, asia on kiinteistön omistajan vastuulla. Minullakin on ollut pari läheltä piti -tilannetta. Sisällä taas nuohoustilat saisivat olla kunnossa, eli tavarat siirretty pois luukkujen tieltä. Ja tärkeä ohje on tietysti, että polta vain kuivaa puuta ja hyvällä vedolla. Roskia ja märkää puuta ei pesään kannata laittaa, sillä ne tekevät piippuun pikeä. Siitä voi syntyä vaarallinen nokipalo, joka palaa tosi kuumalla liekillä.

Nuohous Karosen tärkein markkinointikanava on www.nuohouskaronen.com – sivusto, josta selviää mm. palvelun hinnoittelu. Ja töitä on kuulemma riittänyt.

– Aika mukavastihan tämä on mennyt. Laitoin viime kesänä ilmoituksen Kohauslehteen ja puhelin alkoi päristä.

Teksti: Esko Heikkinen

Jaa tämä artikkeli somessa!