Aika monen mielestä Kosken Kohauksen näyttävin yksittäinen ohjelmanumero on vanhojen autojen paraati. Viime kesänä, parin koronavuoden jälkeen, raittia kiersi lähes 200 erilaista harrasteajoneuvoa.

Mitä tai mikä on kaiken tämän taustalla? Paras vastaaja kysymykseen lienee Jari Laurila, joka on ollut mukana aivan alusta lähtien.

– Olihan meillä harrasteajoneuvoja kunnassa tietysti aiemminkin, mutta oikeastaan tapahtuman syntysanat lausui ”Piika” Vainio vuonna 2009. Hän kaipasi yleisöä kiinnostavaa rekvisiittaa Kosken Köntyksen paljastamiseen ja saman tien myös tämän kuljettamiseen Hyhkön kotiseutumuseolle.

Koskelaisseuran puheenjohtaja Piika jutteli toiveistaan Jarille ja tämän kirjoittajalle ja ensimmäiseen tapahtumaan osallistui 35 ajoneuvoa. Jarin Kleinbuss ja Eskon Fiat 1100 ovat sen jälkeen olleet tuttuja näkyjä Nuortentuvan kentällä.

– Alkuun puhuimmekin Koskelaisseuran konejaostosta. Tietenkään sellaista ei virallisesti ollut olemassakaan. Aika pian mukaan tulivat myös Juho Koskinen, Mikko Paasikivi, Matti Tanskanen, Jari Valtonen ja Mikko Virta, kaikki omilla ajoneuvoillaan.

Jari sanoo, että O.C.B. eli Koski Old Cars and Bikes oli aluksi enemmän vain huumoria. Mutta sitten tehtiin mainostarrat ja mainoslakana. Ja kun käytiin muiden paikkakuntien harrasteajoneuvotapahtumissa, Kohaustapahtumakin alkoi vetää yhä enemmän väkeä.

– OCB ei edelleenkään ole mitään muuta kuin epävirallinen harrastajaoporukka, jolla ei ole sääntöjä eikä mitään muutakaan viralliseen yhdistykseen viittaavaa. Yhteistä on mielenkiinto vanhoja kulkupelejä kohtaan. Kohaus on pääjuttumme, mutta olemme me tässä lähialueilla tehneet muutaman cruisinginkin.

Toiminta on rahoitettu ihan vain omista kukkaroista. Viime kesänä tilanne vähän muuttui, kun Kosken kunta tarjosi kaikille Kohaukseen tulleille harrasteajoneuvokuljettajille pullakahvit. Sama jatkuu tulevan suven tapahtumassa.

– Ei tämä meidän juttu tästä varmaan juuri mihinkään muutu. Jokainen meistä tekee sitä mitä parhaiten osaa ja hommat otetaan aika rennosti. Ensi kesänä tosin aiomme panostaa vähän enemmän autokuntien opastamiseen keskustaa kierrettäessä, sillä viime kerralla osa näistä ”eksyi” ja autoja seikkailu keskustassa siellä täällä. Mutta eipä silti, ei meidän tapahtumamme häpeä yhtään alueen muiden vastaavien kokoontumisen rinnalla, Jari hymähtää.

– Eipä 15 vuotta sitten käynyt pienessä mielessäkään, että joskus puhuttaisiin 200 ajoneuvon kokoontumisesta. Jotenkin tämä juttu on vain kasvanut kuin itsestään.

Esko Heikkinen

Jaa tämä artikkeli somessa!

jatka lukemista

Samankaltaiset jutut

  • 292 words1,5 min read
    Read More
  • 115 words0,6 min read
    Read More
  • 305 words1,6 min read
    Read More