Kunnan keskusta ilman huoltoaseman baaria olisi kuin talo ilman asukkaita. Eli autio ja henkisesti tyhjä. Missä silloin muodostettaisiin mielipiteet ja kuultaisiin parhaat jutut?

Koskella asiasta ottaa vastuun SEO:n baarin pyöreä pöytä kanta-asiakkaineen. He ovat istuneet paikoillaan varsin säännöllisesti siitä asti, kun Aila Lepistö avasi paikan 1998.

Kantajengin kantahahmo Erik Mikkola sanoo, että vakituista väkeä on kymmenkunta. Pyöreään pöytään mahtuu seitsemän tuolia, mutta nyt käytössä ovat vain Erikin ja Nurmin Timon istuimet. Koska tyhjää tilaa on, miehiä voi jututtaa Saarisen Heikin pallilta.

– Täällä on aika paljon erilaisia mielipiteitä. Niitä saa esittää vapaasti, mutta sitten myös kestettävä toisten naljailua ja päinvastaisia ajatuksia. Tai oikeastaan se on sitä v-kirjaimella alkavaa. Jokaiselle auotaan päätä tasapuolisesti. Jos siitä ottaa nokkaansa, ei tänne kannata tulla, ”Eerikki” pohtii.

Timo puolestaan vakuuttaa, että keskusteluaiheiden kirjo on laaja. Viime aikoina puhetta on riittänyt ainakin Ukrainan sodasta.

– Ylipäätään se on niin, että viralliset päätökset tehdään kunnanvirastossa, firmoissa ja yhdistyksissä. Mutta täällä ne arvioidaan ja kommentoidaan. Jos asianomistaja sattuu paikalle, hänen on hyväksyttävä pyöreän pöydän pohdinnoista mahdollisesti aiheutuvat kolhut.
Baarissa ei ole nimettyjä paikkoja Mutta vakioasiakas saattaa poistua nopeasti, jos ei saa istua omalla paikallaan. Naisia ei kantajengiin kuulu. Se kuulemma rajoittaa naisten asiointia yleisemminkin, ”kun SEO:n äijät kattelee”.

Kaikesta tästä huolimatta SEO:n parlamentti vaikuttaa leppoisalta. Eerikkikin on vaihtanut Reinot muodikkaampiin jalkineisiin. Monen vuoden koekäytön jälkeen hän tuli siihen tulokseen, että ne eivät ehkä sittenkään ole parhaat jalkaan, ja ovat sitä paitsi talvella varsin liukkaat.

Punnittua puhetta. Kuten parlamentin kaikki muukin keskustelu. Ja kiire ei paina. Ottaahan se aikaa, huolellisen mielipiteen muodostaminen ja sen puolustaminen. Sekä tietenkin kaverin mielipiteen kyseenalaistaminen.

Esko Heikkinen

Jaa tämä artikkeli somessa!

jatka lukemista

Samankaltaiset jutut

  • 292 words1,5 min read
    Read More
  • 115 words0,6 min read
    Read More
  • 369 words1,8 min read
    Read More